Skip to main content
Υπογονιμότητα

Τι είναι η υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα αναφέρεται στην αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει κύηση και να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη, παρά τις προσπάθειές του για τουλάχιστον ένα έτος με τακτικές ερωτικές επαφές.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η υπογονιμότητα διαφέρει από τη στειρότητα, καθώς αφορά συνήθως προσωρινές δυσκολίες στην κύηση, ενώ η στειρότητα αναφέρεται στην απόλυτη αδυναμία τεκνοποίησης λόγω βιολογικών προβλημάτων, όπως η αφαίρεση μήτρας ή ολική έλλειψη σπερματοζωαρίων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπογονιμότητα θεωρείται ως διαταραχή της υγείας και απαιτείται αντιμετώπιση, καθώς η δυνατότητα τεκνοποίησης θεωρείται δικαίωμα κάθε ανθρώπου για τη δημιουργία οικογένειας.

Υπογονιμότητα

Συχνότητα Υπογονιμότητας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 8-12% των ζευγαριών σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κύηση. Παγκοσμίως, υπάρχουν εκτιμήσεις για 50-80 εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια, με περίπου 2 εκατομμύρια νέα ζευγάρια που προστίθενται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, περίπου 300.000 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόκτηση παιδιών, αν και δεν υπάρχουν πλήρεις επιδημιολογικές μελέτες.

Η συχνότητα της υπογονιμότητας διαφέρει ανά περιοχή και πληθυσμό. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο «προφίλ υπογόνιμου ζευγαριού», άντρα ή γυναίκας. Η υπογονιμότητα είναι πολυσύνθετη και μεταβλητή, με άτομα ή ζευγάρια που μπορεί να βιώνουν περιόδους όπου δυσκολεύονται να συλλάβουν, χωρίς να υπάρχει προειδοποίηση για το πότε θα σταματήσει αυτή η δυσκολία. Συχνά, η υπογονιμότητα δεν εμφανίζει συγκεκριμένα συμπτώματα, κάτι που την καθιστά μη αντιληπτή.

Αίτια Υπογονιμότητας

Τα αίτια της υπογονιμότητας σχετίζονται τόσο με τους άνδρες, όσο και με τις γυναίκες. Μετά από λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο, εντοπίζεται συχνά το αίτιο της υπογονιμότητας, εκτός αν αυτή είναι ανεξήγητη, κάτι που αφορά λιγότερα ζευγάρια. Γενικά, η υπογονιμότητα συνδέεται είτε με φλεγμονές στο γεννητικό σύστημα, είτε με ορμονικές διαταραχές, επηρεάζοντας άντρες και γυναίκες.

Στην Ελλάδα, οι αυξημένες εκτρώσεις και οι λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, όταν δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως και ολοκληρωτικά, μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες φλεγμονές και να οδηγήσουν στην υπογονιμότητα.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Γνωρίστε τη Γιατρό
Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Aξιολογήσεις

doctor2
Frame 1
Frame 2
Frame 3
Frame 10
Frame 11
Frame 12

Συμπτώματα Υπογονιμότητας

Στους άνδρες, το κύριο σύμπτωμα υπογονιμότητας είναι συνήθως η αδυναμία της συντρόφου-συζύγου να μείνει έγκυος. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Στυτική δυσλειτουργία.
  • Προβλήματα στην εκσπερμάτιση.
  • Ορμονικές διαταραχές.
  • Αλλαγές στους όρχεις.
  • Παχυσαρκία.

Στις γυναίκες, τα βασικά συμπτώματα υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:

  • Ακανόνιστες περιόδους.
  • Απουσίες περιόδων.
  • Πάρα πολύ επώδυνες περιόδους.
  • Ενδομητρίωση.
  • Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.
  • Παραπάνω από μία αποβολές.

Η ακανόνιστη ωορρηξία (ωορρηξία έχουμε όταν γίνεται απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη) μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα και συνδέεται με προβλήματα, όπως το χαμηλό βάρος, η παχυσαρκία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Διάγνωση Υπογονιμότητας

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία για την υπογονιμότητα, είναι απαραίτητη μια ακριβής διάγνωση από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό, όπως η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Dr. Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη. Ο διαγνωστικός έλεγχος, πέρα από την κλινική εξέταση και τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ζευγαριού ή μεμονωμένα του άνδρα ή της γυναίκας, μπορεί να συμπεριλαμβάνει διάφορα τεστ και εξετάσεις, όπως:

  • Εργαστηριακές αναλύσεις, όπως αίματος, τραχηλικής βλέννας και σπέρματος.
  • Μικροβιολογικές εξετάσεις, όπως καλλιέργεια κολπικού υγρού και σπέρματος.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας ή οσχέου, υστεροσαλπιγγογραφία.
  • Υστεροσκόπηση ή/και λαπαροσκόπηση.
  • Κολποσκόπηση ή/και πεοσκόπηση.
  • Περεταίρω ειδικές αναλύσεις και εξετάσεις, όπως σπέρματος, ανοσολογικές, κλπ.

Η ορθή διάγνωση είναι καθοριστική για την κατάλληλη θεραπεία. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία γονιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζευγαριού, είναι η τάση παγκοσμίως. Η κατευθυνόμενη διαδικασία αντιμετώπισης μπορεί να αρχίσει με σύσταση από τον γενικό παθολόγο ή τον εξειδικευμένο γιατρό, προτού το ζευγάρι απευθυνθεί σε κέντρα γονιμότητας. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και εξατομικεύει τη θεραπεία, επιτρέποντας στο ζευγάρι να μην υποβάλλεται σε άσκοπες εξετάσεις και να ξεκινήσει το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος πιο άμεσα

Υπογονιμότητα: Αίτια, Διάγνωση & Θεραπεία

Θεραπεία Υπογονιμότητας

Για να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία για την υπογονιμότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας και οι οικονομικές δυνατότητες του ζευγαριού. Η διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.

Ανάλογα με τη διάγνωση, προτείνονται διάφορες θεραπείες, όπως:

  • Φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση ή διέγερση της λειτουργίας των όρχεων ή των ωοθηκών.
  • Φαρμακευτική αγωγή για να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις.
  • Χειρουργική θεραπεία ενδομητρίωσης ή ανατομικών προβλημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος.
  • Συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργικής θεραπείας (αν θεωρηθεί απαραίτητο).

Σε περίπτωση ανεπάρκειας αποτελεσμάτων, εφαρμόζονται πιο πολύπλοκες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είναι η υπογονιμότητα γυναικείο ή/και αντρικό πρόβλημα;

Η υπογονιμότητα δεν περιορίζεται μόνο στις γυναίκες, αλλά επηρεάζει και τους άντρες:

  • Το 1/3 περίπου των περιστατικών υπογονιμότητας οφείλεται σε γυναικεία προβλήματα.
  • Άλλο 1/3 σε ανδρικά προβλήματα.
  • Το υπόλοιπο 1/3 αποδίδεται σε μείγμα γυναικείων και αντρικών παραγόντων ή παραμένουν ανεξήγητα, χαρακτηρίζοντας την υπογονιμότητα ως ανεξήγητη.

Ποια είναι η πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης;

Η φυσιολογική πιθανότητα σύλληψης για ένα γόνιμο ζευγάρι με κανονική σεξουαλική ζωή δεν υπερβαίνει συνήθως το 20% ανά έμμηνο κύκλο. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο σε νεαρές ηλικίες, σταθερό στα 30 και μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, το ποσοστό μειώνεται σημαντικά.

Περίπου το 50% των ζευγαριών επιτυγχάνει κύηση κατά το πρώτο έτος προσπαθειών, το 20-35% αυτών κατά το δεύτερο έτος και το υπόλοιπο 15% θεωρούνται υπογόνιμα ζευγάρια.

Μαθηματικά μοντέλα υποδεικνύουν πως, σε πέντε χρόνια, τα «μέτρια υπογόνιμα ζευγάρια» έχουν μέχρι 95% πιθανότητα τεκνοποίησης, ενώ τα «βαρέως υπογόνιμα ζευγάρια» έχουν μέχρι 45% πιθανότητα τεκνοποίησης. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν ισχύει αν υπάρχει βεβαιωμένη στειρότητα. Επιτρέπεται η αναμονή έως ένα έτος, αν δεν υπάρχουν στοιχεία στειρότητας.

Close Menu
Καλέστε μας
HOT Θεραπείες