Λοχεία είναι η περίοδος των 4-6 εβδομάδων κατά την οποία ο οργανισμός της μητέρας προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά στην πρότερη του τοκετού κατάσταση. Κατά την περίοδο αυτή συντελούνται πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.
Τι είναι η λοχεία;
Συμπτώματα Λοχείας
1. Λόχεια
Η αποβολή από τη μήτρα, μετά τον τοκετό, διαφόρων υπολειμμάτων από τους υμένες και του στρώματος που κάλυπτε το εσωτερικό της μαζί με αίμα. Αυτά είναι τα λόχεια. Τις πρώτες μέρες η ποσότητά τους είναι άφθονη και έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Τις επόμενες μέρες το χρώμα τους γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο και μειώνεται η ποσότητά τους. Σταδιακά, με το πέρασμα της δεύτερης εβδομάδας εξαφανίζονται.
2. Μετά την Καισαρική…
Η καισαρική είναι μια χειρουργική επέμβαση όπου αναπόφευκτα θα υπάρχει μετεγχηριτικός πόνος. Συστήνεται στη γυναίκα να σηκωθεί το συντομότερο από το κρεβάτι, έστω και με κάποια βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα κινηθεί τόσο πιο γρήγορα θα συνέλθει. Για κάποιες μέρες θα χρειαστεί να πάρει παυσίπονα. Πιθανά προβλήματα με τις κενώσεις θα αντιμετωπιστούν τις επόμενες 2-3 μέρες. Η τομή θα επουλωθεί σε 12-15 μέρες περίπου. Τυχόν φλεγμονή της τομής θα πρέπει να εξεταστεί από τον γιατρό. Το σήκωμα βάρους θα πρέπει να αποφεύγεται για 8 περίπου εβδομάδες.
Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.
Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.
Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.
Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.
Aξιολογήσεις
3. Η Μήτρα
Η μήτρα συσπάται λόγω της έκκρισης ορμονών μετά τη γέννα. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος . Συχνά οι συσπάσεις της μήτρας προκαλούν κράμπες στην κοιλιά οι οποίες υποχωρούν μέσα σε 2 – 3 μέρες.
4. Ουροδόχος Κύστη
Η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη επιφέρει δυσκολία ούρησης μετά τον τοκετό. Στη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά τη γέννα, πιθανόν να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο, επειδή το σώμα σας αποβάλλει τα παραπανίσια υγρά.
5. Εντερικά Προβλήματα
Τις πρώτες 3-5 μέρες μετά τη γέννα ίσως παρατηρηθεί δυσκοιλιότητα, λόγω μειωμένης κινητικότητας του παχέως εντέρου. Εδώ βοηθά η σωστή διατροφή, συχνά, μικρά και εύπεπτα γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, και γρήγορη κινητοποίηση. Συνήθως πριν φύγει η γυναίκα από το μαιευτήριο, αν δεν έχει ενεργηθεί μόνη της, της παρέχεται βοηθητική φαρμακευτική αγωγή.
6. Κόπωση
Η ένταση και η έντονη προσπάθεια του τοκετού επιφέρει την αίσθηση της κόπωσης. Η ξεκούραση και η σωστή διατροφή θα επαναφέρει τη λεχώνα πολύ σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς.
7. Διόγκωση των Μαστών
Μετά τον τοκετό η έξοδος του πλακούντα έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των επιπέδων των ορμονών, γεγονός που προκαλεί το αντανακλαστικό για την έκκριση της προλακτίνης. Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό εκκρίνεται το πύαρ, το οποίο διαφέρει από το ώριμο γάλα, καθώς είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά υλικά, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και αντισώματα, ενώ είναι φτωχότερο σε σάκχαρο, λίπος και λευκώματα. Η διατροφή του εμβρύου με το πύαρ βοηθά κυρίως στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνου του νεογνού και στην αποβολή του μυκωνίου. Η μεγάλη σημασία για τη γυναίκα είναι ότι με το θηλασμό προκαλείται αντανακλαστική μητροσυσταλτική δράση, που βοηθά στην ομαλότερη και συντομότερη παλινδρόμηση της μήτρας.
8. Κατάθλιψη μετά τον Τοκετό
Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων μητέρων παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, τη λεγόμενη επιλόχειο κατάθλιψη. Συνήθη συμπτώματα είναι τα αισθήματα μοναξιάς, οι έντονες διακυμάνσεις της διάθεσης κτλ. Βασική αιτία των ψυχολογικών αυτών συμπτωμάτων είναι η πτώση του επιπέδου ορμονών μετά τον τοκετό.
9. Σωματικό Βάρος
Μετά τον τοκετό χάνονται 5-7 κιλά που αντιστοιχούν στο έμβρυο, το αμνιακό υγρό, τον πλακούντα και την μείωση του ολικού όγκου αίματος αλλά και την σταδιακή απώλεια των υγρών που έχουν κατακρατηθεί. Η γυμναστική, ο θηλασμός και η σωστή διατροφή επαναφέρουν το βάρος του σώματος στα επιθυμητά επίπεδα.
10. Σεξουαλικές Επαφές
Οι ερωτικές επαφές μπορούν να αρχίσουν ξανά το νωρίτερο τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Όποτε κι αν αποφασιστεί η επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να επιλεγεί με προσοχή με τη βοήθεια του γιατρού της η σωστή μέθοδος αντισύλληψης. Ο θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει αντισυλληπτικά, μειώνοντας την πιθανότητα για ωορρηξία. Δεν την αποκλείει, όμως. Η ωορρηξία κατά μέσω όρο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό.
11. Αποκατάσταση της Εμμήνου Ρύσεως
Αν η γυναίκα δεν θηλάζει, η περίοδος έρχεται μετά από 6-8 εβδομάδες, ενώ αν θηλάζει μετά από 4-6 μήνες. Η πρώτη περίοδος μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ποσότητα από τη συνηθισμένη. Ο ερχομός της περιόδου δεν αναστέλλει τη δυνατότητα θηλασμού.