Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείχνουν βλάβη με πιθανότητα εξέλιξής τους μελλοντικά σε καρκίνο, τότε υπάρχει ανάγκη θεραπείας. Χωρίς θεραπεία είναι πιθανό να εμφανιστεί, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, καρκίνος. Σκοπός της θεραπείας είναι όχι να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά να τον προλάβει, δηλαδή να μη δημιουργηθεί καρκίνος.
Παρακάτω περιγράφονται διάφοροι μέθοδοι προληπτικής θεραπείας σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείχνουν βλάβη των κυττάρων.
Laser Εξάχνωση: Με τη μέθοδο αυτή γίνεται καταστροφή (εξάχνωση) παθολογικού ιστού στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο ή στο αιδοίο. Ο παθολογικός ιστός γίνεται ορατός με κολποσκόπηση, η οποία παρέχει μεγεθυμένη εικόνα των περιοχών αυτών. Η καταστροφή της περιοχής που έχει υποστεί βλάβη γίνεται με ακτίνα Λέιζερ.
Μπορεί να γίνει σε ειδικά εξοπλισμένο ιατρείο, σε κλινική ή στο νοσοκομείο ως χειρουργείο μιας ημέρας. Δεν χρειάζεται διανυκτέρευση.
Η διαδικασία γίνεται συνήθως με μια τοπική αναισθητική ένεση του φαρμάκου στον τράχηλο (τραχηλικό μπλοκ) ή σε οποιαδήποτε περιοχή πρόκειται να εξαχνωθεί.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πολλαπλά:
- Υψηλός βαθμός κλινικής αποτελεσματικότητας
- Αναίμακτη επέμβαση
- Μικροσκοπική ακρίβεια
- Διατήρηση υγιούς ιστού
- Ταχεία επούλωση με ελάχιστο σχηματισμό ουλής
- Ελάχιστες επιπλοκές
- Δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο
Κρυοπηξία: απλή και ανώδυνη μέθοδος, γίνεται στο ιατρείο. Ο γιατρός καταστρέφει τις δερματικές αλλοιώσεις με κρυοπηξία, δηλαδή με υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο αζώτου, το οποίο φροντίζει να ψεκάζει στην προβληματική περιοχή. Η ψύξη και απόψυξη των κυττάρων δρα τοξικά γι’ αυτά, με αποτέλεσμα να νεκρώνει και να εξοντώνει τα κονδυλώματα.
Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι:
- δεν καταστρέφει τα παθολογικά κύτταρα ομοιόμορφα σε όλη την έκταση εφαρμογής της,
- Δεν ελέγχεται επαρκώς το βάθος που φτάνει η θεραπεία και για τους λόγους αυτούς τείνει να εγκαταλειφθεί.
- Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες
- Μπορεί να δημιουργήσει ουλές
Το ποσοστό επιτυχίας είναι κάτω του 50% και τείνει να εγκαταλειφτεί ως μέθοδος.
LEEP ή LLETZ: αφαιρεί την περιοχή της βλάβης χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα (ηλεκτροδιαθερμία) και εξάρτημα (Loop), υπό την επίβλεψη κολποσκοπίου. Γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη, γίνεται σε κλινική αλλά χωρίς νοσηλεία. Προτιμάται όταν η περιοχή της βλάβης πρέπει να σταλεί για βιοψία. Θεωρείται πολύ αποτελεσματική (>95%) όταν γίνεται με κολποσκόπιο και εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Δεν πρέπει να γίνεται χωρίς κολποσκόπιο γιατί οδηγεί σε σημαντικά ιατρικά λάθη.
Κωνοειδής Εκτομή: αφαιρεί ένα κωνοειδές κομμάτι του τραχήλου. Παλιότερα γινόταν με νυστέρι, νάρκωση και ράμματα Αυτός ο τρόπος πλέον έχει εγκαταλειφθεί γιατί είχε πολλές παρενέργειες. Σήμερα η κωνοειδής εκτομή γίνεται με Laser ή με LLETZ, μέθοδοι και οι δύο που δεν απαιτούν νάρκωση, ούτε ράμματα.