Skip to main content
Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα αποτελούν μικρούς όγκους στο δέρμα, οι οποίοι προκαλούνται από τον ιό HPV (Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων). Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι HPV, και μερικοί μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα σε χέρια, πόδια ή γεννητικά όργανα.

Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα είναι συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, προκαλούμενη από τον ιό HPV. Μεταδίδεται:

  • Με σεξουαλική επαφή.
  • Με κοινή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών.
  • Σπάνια, με στοματικό σεξ.

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα ή στο λαιμό από στοματική σεξουαλική επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο. Παρόλο που συνήθως είναι αβλαβή, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αποτελούν μικρές υπερυψωμένες εκβλαστήσεις, παρόμοιες με κουνουπίδια, κόκκινου ή ροζ χρώματος σε πρωκτό και στις περιοχές των γεννητικών οργάνων.

Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή, αλλά ο ιός HPV είναι δύσκολο να εξαλειφθεί, καθώς υπάρχει πάντα πιθανότητα υποτροπής.

Κονδυλώματα

Κονδυλώματα & Γυναίκα

Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στο αιδοίο, στα τοιχώματα του κόλπου, στον τράχηλο της μήτρας, στην περιοχή μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, γύρω από τον πρωκτό ή μέσα σε αυτόν.

Κατηγοριοποιούνται σε οξυτενή (σαν σπίλοι-ελιές), καθώς και σε βλατιδώδη και κηλιδώδη κονδυλώματα (σαν κουνουπίδι). Έχουν χρώμα ίδιο με του δέρματος ή πιο ανοιχτόχρωμο ή πιο σκουρόχρωμο, ενώ στους βλεννογόνους είναι υπόλευκα ή ροζ.

Τα περισσότερα κονδυλώματα υποχωρούν μόνα τους, αλλά ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, όπως καρκίνο. Γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Κονδυλώματα & Άντρας

Στους άνδρες, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στο άκρο ή στον άξονα του πέους, στο όσχεο ή στον πρωκτό. Παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά στις γυναίκες, και είτε προεξέχουν και γίνονται εύκολα αντιληπτά, είτε είναι επίπεδα.

Συνήθως, προκαλούνται από χαμηλού κινδύνου στελέχη του ιού HPV, αλλά υπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκινογένεσης στο πέος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε ομάδες και να αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος σε άνδρες με εξασθενημένο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Γνωρίστε τη Γιατρό
Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Aξιολογήσεις

doctor2
Frame 1
Frame 2
Frame 3
Frame 10
Frame 11
Frame 12

Συμπτώματα Κονδυλωμάτων

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων είναι τα εξής:

  • Ελαφρύ κάψιμο στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό.
  • Φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό.
  • Ανώδυνα εξογκώματα (ένα ή περισσότερα) γύρω από τον πρωκτό ή τον κόλπο.
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.
  • Αλλαγή στη φυσιολογική ροή των ούρων (π.χ. ροή προς τα πλάγια) που δεν υποχωρεί.
  • Κονδυλώματα γύρω από τη στοματική κοιλότητα.
  • Αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα και ο αριθμός των κονδυλωμάτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και το φύλο. Συνεπώς, δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανίσετε όλα τα παραπάνω συμπτώματα ή παρόμοια με αυτά που έχουν βιώσει άλλοι με κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό.

Εξετάσεις για Διάγνωση Κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα εντοπίζονται συνήθως μέσω κλινικής εξέτασης. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να προτείνει το τεστ Παπ για έγκαιρο εντοπισμό κυτταρικών βλαβών με περίπου 80-85% αξιοπιστία. Η συνδυαστική εφαρμογή τεστ Παπ και κολποσκόπησης, μαζί με βιοψίες κολποσκοπικά κατευθυνόμενες, αυξάνει την αξιοπιστία.

Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να προτείνει ταυτοποίηση του ιού HPV που προκάλεσε τη νόσο. Το δείγμα κυττάρων του τραχήλου μήτρας, που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου, μπορεί να εξεταστεί για καρκινογόνα στελέχη HPV. Αυτή η εξέταση συνίσταται συνήθως για γυναίκες άνω των 30 ετών, ενώ για νεότερες γυναίκες το HPV συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία.

Κονδυλώματα (Ιός HPV)

Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες μεθόδους, όπως φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική αφαίρεση για μεγαλύτερα κονδυλώματα, κρυοθερμία, τριχλωροοξεϊκό οξύ, διαθερμοπηξία, και laser για εξάχνωση των βλαβών. Παρόλα αυτά, σημαντικό είναι να θυμάστε ότι δεν υπάρχει θεραπεία που να εξαλείφει τον ιό HPV.

Υπάρχουν περίοδοι ύφεσης, κατά τις οποίες δεν παρουσιάζονται συμπτώματα, και περίοδοι έξαρσης, κατά τις οποίες διαγιγνώσκονται βλάβες και υπάρχουν συμπτώματα. Η θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως για περιπτώσεις δυσπλασιών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την επιθυμία της γυναίκας για αναπαραγωγή και άλλους παράγοντες (κολποσκοπικά ευρήματα, κλπ). Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν φάρμακα για τον ιό, αλλά σήμερα εφαρμόζεται θεραπεία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δυσπλασιών.

Είναι οριστική η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων δεν είναι οριστική. Δυστυχώς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεμφάνισής τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την πιθανότητα περιλαμβάνουν τον τύπο του ιού, την εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων, την άμυνα του οργανισμού, το κάπνισμα, ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και άλλους παράγοντες.

Πώς γίνεται η μετάδοση του ιού HPV;

Η μετάδοση του ιού HPV συνήθως γίνεται μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί μέσω επαφής του δέρματος με δέρμα ή κοινής χρήσης ερωτικών αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο ιό. Σημαντικό είναι ότι δεν μεταδίδεται μέσω φιλιών, πισίνας, σεντονιών, πετσετών, ποτηριών ή πιάτων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τύπο του ιού HPV που μας έχει προσβάλλει;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τύπο του ιού HPV που μας έχει προσβάλλει, καθώς διαφορετικοί τύποι του ιού προκαλούν βλάβες διαφορετικής βαρύτητας και κινδύνου. Ορισμένοι τύποι, όπως οι 16 και 18, μπορεί να είναι πιο επιθετικοί και συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ άλλοι, όπως οι 6 και 11, προκαλούν συνήθως κονδυλώματα και θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνοι.

Close Menu
Καλέστε μας
HOT Θεραπείες