Κολποσκόπηση - Inner Beauty | Women's Care Medical Group Skip to main content
Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του δέρματος, καθώς και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τον κόλπο, το αιδοίο και τον τράχηλο της μήτρας. Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται με το κολποσκόπιο, το οποίο ουσιαστικά μοιάζει με το μικροσκόπιο. Οι φακοί του παρέχουν τη δυνατότητα πολλαπλών μεγεθύνσεων της εικόνας, ώστε αυτός που εξετάζει με το κολποσκόπιο να πραγματοποιεί διαδοχικές μεγεθύνσεις στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Το κολποσκόπιο χρησιμοποιείται προκειμένου να εντοπιστούν προκαρκινικές αλλοιώσεις και τυχόν καρκίνοι στο κατώτερο γεννητικό σύστημα και την περιοχή του πρωκτού. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται στο χειρουργείο, με στόχο την αφαίρεση της περιοχής που έχει προκαρκινικές αλλοιώσεις, κάτι που πραγματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια.

Μια έμπειρη και εξειδικευμένη γυναικολόγος, όπως είναι η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη, αποφασίζει κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης για το εάν θα κάνει βιοψίες και σε ποια σημεία. Αυτό αποφασίζεται ανάλογα με την κολποσκοπική εικόνα, καθώς και με βάση τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης των βιοψιών, καθώς και των υπόλοιπων εξετάσεων.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η πιθανότητα ο γυναικολόγος να κρίνει το εάν χρειάζεται θεραπεία η όχι. Με τη βοήθεια του κολποσκοπίου, σχεδιάζεται και η επέμβαση που θα πραγματοποιηθεί. Στόχος είναι να μην διαφύγουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή διηθητικός καρκίνος, καθώς επίσης και να αφαιρεθεί επακριβώς η περιοχή που πάσχει.

Κολποσκόπηση

Πότε χρειάζεται να γίνει κολποσκόπηση;

Γενικά, η κολποσκόπηση είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εάν υπάρχει θετικό τεστ HPV, ιδιαίτερα για τους τύπους 16 ή 18.
  • Όταν το τεστ Παπανικολάου δείχνει ύποπτα κύτταρα.
  • Στην περίπτωση που ο γιατρός βλέπει κάτι ύποπτο στην απλή γυναικολογική εξέταση.
  • Πριν πραγματοποιηθούν επεμβάσεις στο κατώτερο γεννητικό σύστημα. Σκοπός είναι να εκτιμηθεί η έκταση των αλλοιώσεων και, επίσης, να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα όρια της περιοχής που χρειάζεται να αφαιρεθεί.

Συχνά, η κολποσκόπηση διενεργείται προκειμένου να γίνει διαγνωστική διερεύνηση κάποιας λοίμωξης από HPV, καθώς και όταν βρεθούν άτυπα κύτταρα σε τεστ Παπανικολάου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κολποσκόπηση είναι απαραίτητη. Αντίστοιχα απαραίτητη είναι και στις περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει σχεδιασμός της θεραπείας των προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Πώς γίνεται η εξέταση της κολποσκόπησης;

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη γυναίκα να ξαπλώνει στη θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Αρχικά, το κολποσκόπιο βρίσκεται σε απόσταση 10-15 cm από το σώμα της. Ο γιατρός χρειάζεται να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον φωτισμό, καθώς και τις μεγεθύνσεις που παρέχει το κολποσκόπιο. Ακολούθως, εξετάζει με μεγάλη λεπτομέρεια το δέρμα και τους βλεννογόνους της γυναίκας στο κατώτερο γεννητικό σύστημα.

Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που δεν πονάει. Ακόμα, όταν οι βιοψίες στον τράχηλο της μήτρας πραγματοποιηθούν με τη σωστή τεχνική, δεν πονάνε ή πονάνε ελάχιστα. Ενδεχομένως η ασθενής να νιώσει ελαφριές ενοχλήσεις, όμως μπορεί να τις αντιμετωπίσει και χωρίς παυσίπονο. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει λήψη μεγαλύτερων τμημάτων ιστού, τότε χορηγείται τοπική αναισθησία.

Επίσης, οι βιοψίες που λαμβάνονται από το ανώτερο τριτημόριου του κόλπου δεν πονάνε. Ωστόσο για τις βιοψίες που λαμβάνονται από το μέσο και το κατώτερο τριτημόριο του κόλπου ή από το αιδοίο, πραγματοποιείται τοπική αναισθησία.

Γενικά, η κολποσκόπηση δεν είναι επικίνδυνη για την ασθενή. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να γίνει στην εγκυμοσύνη, όταν υπάρχει ένδειξη. Αντίστοιχα, εάν κριθεί αναγκαίο, είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνουν και οι βιοψίες. Όταν λαμβάνονται βιοψίες, τότε συνιστάται η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για μία εβδομάδα μετά τη λήψη των βιοψιών.

Τέλος, όσον αφορά την προετοιμασία της εξέτασης, η γυναίκα είναι απαραίτητο να κανονίσει την κολποσκόπηση κάποια ημέρα που δεν έχει περίοδο.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Γνωρίστε τη Γιατρό
Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Aξιολογήσεις

doctor2
Frame 1
Frame 2
Frame 3
Frame 10
Frame 11
Frame 12
Κολποσκόπηση

Πόσο αξιόπιστη είναι η κολποσκόπηση;

Ουσιαστικά, η κολποσκόπηση αποτελεί μια υποκειμενική εξέταση, καθώς η ακρίβεια της διάγνωσης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Φυσικά, πρέπει πάντα να διενεργείται από εξειδικευμένο γυναικολόγο, όπως είναι η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να συνεκτιμηθούν και τα ευρήματα των υπόλοιπων εξετάσεων και να συνδυαστούν με τα στοιχεία από το ιατρικό ιστορικού της ασθενούς.

Πόσο αξιόπιστη είναι η βιοψία που λαμβάνεται κατά την κολποσκόπηση;

Η κολποσκοπική βιοψία είναι αξιόπιστη, με βασική προϋπόθεση να έχει ληφθεί από το σωστό σημείο. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία του γυναικολόγου, καθώς αυτό καθορίζει ένα σημαντικό κομμάτι της εξέτασης.

Χρειάζεται αντιβίωση πριν ή μετά από την κολποσκόπηση;

Στην περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο ή το αιδοίο, τότε γίνεται πρώτα η θεραπεία και μετά πραγματοποιείται η κολποσκόπηση. Γενικά, μετά από τη λήψη κολποσκοπικών βιοψιών, δεν συνιστάται η χορήγηση αντιβίωσης, εκτός αν κρίνει διαφορετικά ο γυναικολόγος.

Close Menu
Καλέστε μας
HOT Θεραπείες