Skip to main content
Κολπίτιδα

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα είναι μια μόλυνση ή φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται στον κόλπο. Είναι πιθανό να είναι εντελώς ασυμπτωματική. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να προκαλέσει ενοχλήσεις, όπως είναι ο κνησμός, το τσούξιμο ή οι άτυπες εκκρίσεις.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς. Τέτοιοι μικροοργανισμοί ενδέχεται να είναι οι μύκητες, τα βακτήρια, οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί ή τα παράσιτα.

Αρχικά, η φυσιολογική κολπική χλωρίδα είναι υπεύθυνη για να προστατεύσει φυσικά τον κόλπο. Σε  περίπτωση που αυτή διαταραχθεί, όπως για παράδειγμα μετά από τη λήψη αντιβιοτικών, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στις κολπίτιδες.

Επιπρόσθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κολπίτιδα προκαλείται και από μικροοργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, μετά την οποία εκδηλώνονται και τα συμπτώματα.

Ακόμα, η εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης ενδέχεται να προκληθεί και εξαιτίας ατροφίας του κόλπου, κάτι το οποίο προκαλείται εξαιτίας των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων μετά από την εμμηνόπαυση. Επίσης, ορισμένες δερματικές παθήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν κολπίτιδα.

Κολπίτιδα

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι κολπίτιδας;

Γενικά, υπάρχουν αρκετοί τύποι κολπίτιδας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι ακόλουθοι τύποι:

  • Βακτηριακή Κολπίτιδα: Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία κολπίτιδας σε γυναίκες 15 με 44 ετών. Τα αίτια που την προκαλούν είναι διάφορα βακτήρια. Επίσης, είναι γνωστή και ως μη ειδική κολπίτιδα. Συνήθως, προκαλεί εκκρίσεις ανοιχτού γκρίζου χρώματος, υγρά με δυσοσμία και αίσθημα τσουξίματος.
  • Μυκητιασική Κολπίτιδα: Πρόκειται για την κολπίτιδα που οφείλεται στους μύκητες της οικογένειας Candida Albicans. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, προκαλείται από τους μύκητες non Albicans. Τα βασικότερα συμπτώματα που εκδηλώνονται περιλαμβάνουν ερεθισμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, πηχτές εκκρίσεις λευκού χρώματος και κνησμό. Η μυκητιασική κολπίτιδα, γνωστή και ως καντιντίαση, παρουσιάζεται στις περιπτώσεις που διαταράσσεται η φυσιολογική ισορροπία στην περιοχή του κόλπου. Σε εκείνο το σημείο, ο μύκητας συνυπάρχει σε αρμονία με άλλους μικροοργανισμούς.
  • Τριχομονάδωση/Τριχομονίαση: Οι τριχομονάδες είναι παράσιτα, τα οποία μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Προκαλούν έντονη δυσφορία στα γεννητικά όργανα, ενώ τα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τραχηλίτιδα και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις.

Χλαμύδια: Αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Συχνά, δεν εκδηλώνονται καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, τα χλαμύδια είναι απαραίτητο να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να προσβάλλουν τα άνω γεννητικά όργανα, δηλαδή τις σάλπιγγες και τη μήτρα, οδηγώντας σε φλεγμονή. Η συγκεκριμένη κατάσταση ενδέχεται να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας.

Κολπίτιδα

Κολπίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα για τους μύκητες κόλπου;

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια ήπια πάθηση. Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζει η ασθενής είναι τα εξής:

  • Κνησμό (φαγούρα)
  • Ερυθρότητα
  • Οίδημα στον κόλπο ή στο αιδοίο
  • Ερεθισμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων
  • Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, συνήθως λευκές και παχύρρευστες
  • Ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Δυσουρία

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Γνωρίστε τη Γιατρό
Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Aξιολογήσεις

doctor2
Frame 1
Frame 2
Frame 3
Frame 10
Frame 11
Frame 12

Κολπίτιδα: Ποια είναι η θεραπεία για τους μύκητες κόλπου;

Για τη θεραπεία της κολπίτιδας, η χορήγηση της κατάλληλης αγωγής με στόχο να μειωθούν τα συμπτώματα της είναι απαραίτητη. Ωστόσο, η διάρκεια και το είδος της αγωγής εξαρτώνται από τον μικροοργανισμό που οδήγησε στη φλεγμονή. Έτσι, ανάλογα με την αιτία, η θεραπεία διαρκεί από 1 ημέρα έως 2 εβδομάδες.

Συνήθως, η ενδεδειγμένη αγωγή περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή κολπικά υπόθετα.
  • Κολπικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Φυσικά, η ασθενής είναι απαραίτητο να συμβουλεύεται μια έμπειρη και εξειδικευμένη γυναικολόγο, όπως είναι η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη. Μόνο μια άρτια καταρτισμένη γυναικολόγος μπορεί να αξιολογήσει σωστά τη συχνότητα των μυκητιασικών λοιμώξεων του κόλπου, καθώς και το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα, προκειμένου να προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία.

Συνήθως, στις περιπτώσεις που η κολπίτιδα οφείλεται στην υπερανάπτυξη ενός μύκητα, τότε συνιστάται η χορήγηση:

  • Αντιμυκητιασικών παραγόντων το στόμα, δηλαδή τη λήψη χαπιών.
  • Αντιμυκητιασικών ενδοκολπικών κρεμών ή αλοιφών, που εφαρμόζονται τοπικά.

Επίσης, η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών συνιστάται πάντα, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία για τους μύκητες κόλπου.

Κολπίτιδα: Ποιες επιπλέον πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζετε;

Αρχικά, είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ξανά κολπίτιδα μετά από τη θεραπεία. Το ποσοστό επανεμφάνισης είναι 15-30% περίπου. Ωστόσο, αυτο συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

Ακόμα, ο σύντροφος της γυναίκας συνήθως δεν χρειάζεται να λάβει θεραπεία, όταν υπάρχει βακτηριακή κολπίτιδα ή μυκητίαση. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο αυτές παθήσεις δεν προκαλούνται αποκλειστικά και μόνο από σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία αλλάζει, στην περίπτωση που παρουσιάσει και ο σύντροφος της ασθενούς συμπτώματα, καθώς και αν η κολπίτιδα υποτροπιάζει συχνά.

Επίσης, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις κολπίτιδας, όπως είναι αυτή της απλής μυκητίασης, που οι κολπικές πλύσεις ή άλλα προϊόντα που ρυθμίζουν το pH και την  αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου αρκόυν για την αντιμετώπιση της πάθησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να γίνει λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Η διάγνωση της κολπίτιδας πραγματοποιείται με κλινική εξέταση, η οποία είναι απαραίτητο να γίνει από έμπειρο και καταρτισμένο γυναικολόγο. Η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη λαμβάνει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό σας και πραγματοποιεί μια γυναικολογική εξέταση. Επιπρόσθετα, λαμβάνει δείγμα κολπικού υγρού για καλλιέργεια. Η εξέταση διαρκεί 15-20 λεπτά.

Αυτό που είναι απαραίτητο να τονιστεί σε αυτό το σημείο είναι ότι υπάρχουν κολπίτιδες που δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κολπίτιδα ανιχνεύεται μόνο μέσω της καλλιέργειας. Επομένως, κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να προλαμβάνει καταστάσεις, έχοντας συχνή επικοινωνία με την γυναικολόγο της και κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις.

Close Menu
Καλέστε μας
HOT Θεραπείες