Τι συμβαίνει στο έμβρυο - Inner Beauty | Women's Care Medical Group Skip to main content
Τι συμβαίνει στο έμβρυο

1o ΤΡΙΜΗΝΟ

1η - 2η Εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας. Ουσιαστικά, η κύηση ξεκινά περίπου στα μισά έμμηνου κύκλου, όταν γίνεται η ωορρηξία και το ωάριο περάσει μέσα από τη σάλπιγγα. Αμέτρητα σπερματοζωάρια θα προσπαθήσουν να φτάσουν το ωάριο, μόνο ένα όμως θα τα καταφέρει!

Εάν ελευθερωθεί και άλλο ωάριο και κάποιο σπερματοζωάριο κατορθώσει να διεισδύσει στην περίμετρό του, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα γεννηθούν δίδυμα, από διαφορετικούς όμως σάκους.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο

3η Εβδομάδα

Μόλις γονιμοποιηθεί το ωάριο «κλείνει» και αρχίζει να διαιρείται σε όμοια κύτταρα καθώς συνεχίζει το δρόμο του από τη σάλπιγγα στη μήτρα όπου θα εμφυτευθεί για να μεγαλώσει. Το έμβρυο σας έχει το μέγεθος μια καρφίτσας και ουσιαστικά είναι μια ομάδα από 100 κύτταρα που δέχονται διαρκείς μεταβολές.

Τα κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδας σχηματίζουν το σύστημα που θα θρέψει και θα συντηρήσει το έμβρυο, δηλαδή τον πλακούντα και τον αμνιακό σάκο, ενώ τα κύτταρα της εσωτερικής στοιβάδας θα διαπλάσουν το έμβρυο.

Στο τέλος της 3ης εβδομάδας κύησης, η εσωτερική στοιβάδα διογκώνεται και δημιουργεί τρεις νέες στοιβάδες. Από την πρώτη, το ενδόδερμα, θα δημιουργηθεί το γαστρεντερικό σύστημα.

Από τη δεύτερη, το εξώδερμα, θα προέλθουν οι νευρώνες, που θα διαμορφώσουν τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα επιθηλιακά κύτταρα, που θα σχηματίσουν το δέρμα.

Από την τρίτη, το μεσόδερμα τα κύτταρα θα σχηματίσουν την καρδιά τους πνεύμονες και όλα τα εσωτερικά όργανα του εμβρύου.

Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά όλες οι γενετικές πληροφορίες είναι ήδη καταγεγραμμένες! Το φύλο, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, του δέρματος, αλλά και τα υπόλοιπα κληρονομικά χαρακτηριστικά σε αυτήν τη φάση έχουν δρομολογηθεί.

4η Εβδομάδα

Η 4η εβδομάδα της κύησης και οι 10 επόμενες, αποτελούν την περίοδο της δημιουργίας των οργάνων του εμβρύου. Ο ομφάλιος λώρος, ο πλακούντας και η χοριακή λάχνη, το σύστημα που δίνει τροφή και οξυγόνο στο μωρό δουλεύουν ήδη. Μια μικρή αναστάτωση αρχίζει να δημιουργείται στον οργανισμό και γι’αυτό ευθύνονται οι ορμόνες.

Οι πρώτες δώδεκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι και οι πιο καθοριστικές καθώς τότε αναπτύσσονται όλα τα βασικά όργανα του εμβρύου. Ακολουθήστε αμέσως ένα θρεπτικό διαιτολόγιο και υγιεινές συνήθειες, για να προστατέψετε το έμβρυο σε αυτή την ευαίσθητη φάση της ανάπτυξής του.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Γνωρίστε τη Γιατρό
Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Aξιολογήσεις

doctor2
Frame 1
Frame 2
Frame 3
Frame 10
Frame 11
Frame 12
Τι συμβαίνει στο έμβρυο

5η Εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα αρχίζει να πάλλεται η καρδιά του εμβρύου που έχει το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας. Το έμβρυο έχει τώρα μήκος 0.5 cm. Τα σημαντικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι αναπτύσσονται τώρα καθώς και οι μικροσκοπικές εκβλαστήσεις, οι «βάσεις» από τις οποίες θα μεγαλώσουν τα χέρια και τα πόδια. Το έμβρυο αναπτύσσεται! Τα έντερα αναπτύσσονται και η σκωληκοειδίτιδα είναι στη θέση της. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου σχηματίζονται σιγά σιγά.

Αυτό το διάστημα είναι πολύ σημαντικό για την τελειοποίηση και την αρμονική συνεργασία των οργάνων. Αν προκύψει κάποια δυσλειτουργία τότε οδηγούμαστε σε προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίζει το παιδί σε όλη του την ζωή. Η αποβολή του εμβρύου είναι συνήθως η λύση που δίνει ο ίδιος ο οργανισμός της γυναίκας.

6η Εβδομάδα

Σε αυτή την εβδομάδα το έμβρυο αρχίζει να παίρνει μορφή. Το κεφάλι του φαίνεται πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα του. Το έμβρυο έχει κάποιες προεξοχές που θα εξελιχθούν σε χέρια και πόδια.

Κατά μήκος της ράχης του διαγράφεται ένας σχηματισμός, ο πρώιμος νευρικός σωλήνας, από τον οποίο θα προέλθουν η σπονδυλική στήλη και ο εγκέφαλος. Το δέρμα του είναι ακόμα διαφανές και διαπερνάται από υγρά. Η δημιουργία της καρδιάς ολοκληρώθηκε. Τα πρώτα χτυποκάρδια είναι γεγονός. Έχουμε ένα έμβρυο με καρδιακή λειτουργία.

7η Εβδομάδα

Το έμβρυο αργά αλλά σταθερά αποκτά σχήμα. Τα χέρια και τα πόδια του έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν. Το πρόσωπό αρχίζει να παίρνει σχήμα χωρίς όμως σαφή χαρακτηριστικά. Συνεχίζουν να αναπτύσσονται τα όργανά του όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα έντερα, o εγκέφαλοs, o νωτιαίος μυελός, τα ρουθούνια, το στόμα και τα μάτια.

Ο εμβρυϊκός σάκος συνεχίζει να μεγαλώνει. Εκατομμύρια λάχνες δημιουργούνται στον πλακούντα και αρχίζει η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 5-9 χιλιοστών.

Ήρθε η ώρα για το πρώτο υπερηχογράφημα όπου θα διαπιστωθεί αν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και θα ακούσετε για πρώτη φορά την καρδούλα του εμβρύου.

8η Εβδομάδα

Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου. Στο στάδιο αυτό μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τα άκρα του και δημιουργούνται η στοματική και η ρινική κοιλότητα, η παρεγκεφαλίδα, ο σπλήνας και το άνω χείλος. Επίσης, σχηματίζεται και το αυτί.

Την εβδομάδα αυτή σε κάθε γνάθο του θα σχηματιστούν 10 δοντάκια οπότε το έμβρυο θα χρειαστεί περισσότερο ασβέστιο. Κρίνεται σκόπιμο να συζητήσετε με το γιατρό σας για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής ώστε να καλύψετε τις ανάγκες του βρέφους.

9η Εβδομάδα

Το έμβρυο ζυγίζει τώρα ένα γραμμάριο περίπου και το μέγεθός του είναι γύρω στα 17 – 22 χιλιοστά. Στο κρανίο τα αυτιά μετατοπίζονται στη σωστή θέση από το πλάι όπου βρισκόταν και τα βλέφαρα σκεπάζουν τα μάτια. Ο λαιμός παίρνει σχήμα και είναι πιο ανεπτυγμένος. Το μυικό σύστημα θα έχει τελειοποιηθεί σύντομα. Οι γνάθοι είναι σχηματισμένοι και αρχίζει να δημιουργείται η γλώσσα.

Τα νεφρά ωριμάζουν επίσης.  Τα άνω και κάτω άκρα αποκτούν αρθρώσεις. Τα βασικά όργανα έχουν σχηματιστεί και είναι σύντομα θα εξελιχτούν πλήρως.

Ο εγκέφαλος έχει τετραπλασιαστεί και περιβάλλεται από το ήδη σχηματισμένο κρανίο. Ο ομφάλιος λώρος αναπτύσσεται ταυτόχρονα με το έμβρυο ώστε να το συνδέσει με τον πλακούντα.

βρύου, όπως σύνδρομο Down ή προβλήματα με καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, κλπ.

10η Εβδομάδα

Στο στάδιο αυτό το μωρό είναι μικρό αλλά έχει αρχίσει να μοιάζει με βρέφος. Αναπτύσσονται τα δάκτυλα των ποδιών του. Τα γεννητικά του όργανα είναι επίσης διακριτά και αρχίζουν να λαμβάνουν την τελική τους μορφή. Η καρδιά του χτυπά με 160 παλμούς το λεπτό στέλνοντας αίμα σε όλα του τα όργανα.

Τα ζωτικά του όργανα είναι πλήρως σχηματισμένα και λειτουργούν κανονικά.

11η Εβδομάδα

Το έμβρυο έχει διπλασιάσει το μέγεθός του από την προηγούμενη εβδομάδα. Με τον υπερηχογράφημα θα μπορείτε να ακούσετε για πρώτη φορά την καρδούλα του. Τα νεφρά του λειτουργούν κανονικά και εκκρίνουν υγρό στην ουροδόχο κύστη.

Το έμβρυο μπορεί και κινείται πλέον. Η κίνηση αυτή είναι σημαντική προκειμένου να δυναμώσουν οι αρθρώσεις του.  Τα οστά αρχίζουν να σκληραίνουν και Το πλέγμα μεταξύ των δακτύλων χεριών και ποδιών έχει εξαφανιστεί.

12η Εβδομάδα

Είναι το τέλος του πρώτου τριμήνου και ουσιαστικά σημαίνει ότι ξεπεράστηκε κάθε φόβος γενετικών ανωμαλιών καθώς και πιθανότητα αποβολής. Το έμβρυο πλέον μοιάζει με μια μικρογραφία ανθρώπου αν και με δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος και το κεφάλι αναπτύσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι τα υπόλοιπα όργανα.

Το μωρό φαίνεται να έχει γεύση και να μπορεί γενικότερα να αντιδρά σε τοπικά ερεθίσματα με το να τεντώνει τον κορμό του, να ανοιγοκλείνει το στόμα και τα δάχτυλα στο βαθμό που του επιτρέπεται.

Close Menu
Καλέστε μας
HOT Θεραπείες