Skip to main content
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), είναι μια πολύ συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή που παρουσιάζεται στις γυναίκες σε νεαρή ηλικία. Υπολογίζεται ότι παρουσιάζεται στο 6 με 10% των γυναικών. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη κατάσταση μεταβάλλει τα επίπεδα πολλών ορμονών του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, διαταράσσεται η λειτουργία της ωοθήκης, κάτι που εκδηλώνεται ως διαταραχή της περιόδου.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων. Έτσι, δημιουργείται ένα κλινικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει υπερτρίχωση, δασυτριχισμό και ακμή.

Τα παθολογικά επίπεδα διαφόρων ορμονών και η υπερανδρογοναιμία επηρεάζουν σημαντικά τις ωοθήκες, αναστέλλοντας την ωοθυλακιορρηξία. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται διαταραχή του κύκλου, δηλαδή απουσία εμμήνου ρύσης, το οποίο οδηγεί σε δυσκολία στη σύλληψη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στις ωοθήκες υπάρχουν πολυάριθμα ωοθυλάκια. Κάθε μήνα, αρχίζει η ωρίμανση κάποιων από αυτά. Ένα από αυτά ολοκληρώνει τη διαδικασία της ωρίμανσης και, ακολούθως, απελευθερώνεται από την ωοθήκη, μια διαδικασία γνωστή ως ωοθυλακιορρηξία. Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, οι ωοθήκες περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό από μικρά και ανώριμα ωοθυλάκια. Αυτά δεν ακολουθούν τη διαδικασία της ωρίμανσης, εξαιτίας της επίδρασης των αυξημένων ανδρογόνων. Ως αποτέλεσμα, δεν γίνεται ωοθυλακιορρηξία.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Συμπτώματα Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Συνήθως, τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών εκδηλώνονται στα τέλη της εφηβείας ή στην αρχή της δεκαετίας των 20 ετών της γυναίκας. Το συγκεκριμένο σύνδρομο συνδέεται επίσης με μακροχρόνιες επιπλοκές. Τέτοιες είναι η υπογονιμότητα, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η υπερχοληστεριναιμία.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα ακόλουθα:

  • Διαταραχές κύκλου: Ο κύκλος διαρκεί περισσότερες από 35 ημέρες και ενδέχεται να φτάσει και σε αμηνόρροια, δηλαδή σε απουσία της εμμήνου ρύσεως για 3 μήνες ή και περισσότερο. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η περίοδος εμφανίζεται πολύ συχνά, δηλαδή ανά 20 ημέρες ή και συχνότερα, μια κατάσταση γνωστή ως συχνομηνόρροια.
  • Αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (υπερανδρογονισμός): Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία, την ακμή και την αυξημένη τριχοφυΐα.
  • Εικόνα Πολυκυστικών Ωοθηκών στο υπερηχογράφημα: Σε αυτή την περίπτωση, οι ωοθήκες έχουν μεγαλύτερη διάσταση συγκριτικά με τις φυσιολογικές. Επίσης, περιφερικά διατάσσονται μικρά ωοθυλάκια.

Αίτια Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Αρχικά, η αιτιολογία εξαιτίας της οποίας προκαλείται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι σύνθετη. Το σύνδρομο προκαλείται εξαιτίας ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Επιπρόσθετα, επιδρούν σημαντικά και οι συνθήκες του τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα η άσκηση και η διατροφή.

Ακόμα, το σύνδρομο ενδέχεται να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες, καθώς για το 20 με 40% των γυναικών που έχουν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, η μητέρα ή η αδερφή τους εμφανίζει επίσης το σύνδρομο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό και την παραγωγή διαφόρων ορμονών. Έτσι, ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες της γυναίκας παίζουν βασικό ρόλο στο πώς θα εκφραστούν αυτά τα γονίδια.

Επιπλέον, στις περισσότερες γυναίκες που εκδηλώνουν το σύνδρομο, εμφανίζουν και αντίσταση στην ινσουλίνη. Δηλαδή, η δράση της ινσουλίνης είναι λιγότερο αποτελεσματικκή από το φυσιολογικό στη διαχείριση της γλυκόζης από τα κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει διαρκώς περισσότερη ινσουλίνη, προκειμένου να ρυθμίσει το σάκχαρο. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που παράγονται επιδρούν στις ωοθήκες και οδηγούν στην παραγωγή περισσότερων ανδρογόνων.

Τέλος, μεγάλος αριθμός γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρουσιάζει διαταραχή σε συγκεκριμένες ορμόνες, όπως είναι οι εξής:

  • Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και LH
  • Αυξημένη προλακτίνη
  • Ελαττωμένη SHBG

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη MD,MSc,PhD - Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας και κάθε άντρα που θέλει να διατηρείται νέα/ος και υγιής.

Ως Γυναικολόγος και Μαιευτήρας στόχος είναι να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουν κάθε γυναίκα σωστά και υπεύθυνα πάνω σε γυναικολογικά ζητήματα υγείας και να συμβάλουμε στην πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία των γυναικολογικών Παθήσεων και φυσικά όσα πρέπει να ξέρει για την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, την εγκυμοσύνη και τα στάδια της.

Γνωρίστε τη Γιατρό
Γυναικολόγος Μαρία Μαργαρίτα Ζαφειρέλη

Aξιολογήσεις

doctor2
Frame 1
Frame 2
Frame 3
Frame 10
Frame 11
Frame 12
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Διάγνωση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν δύο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οποία και λειτουργούν ως κριτήρια για τη διάγνωση. Συγχρόνως, είναι σημαντικό να έχουν αποκλειστεί άλλες ενδοκρινολογικές διαταραχές, οι οποίες ενδέχεται να έχουν παρόμοια κλινική εικόνα.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Αρχικά, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες λύσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες είτε αμβλύνουν είτε επιλύουν τα θέματα που ενδεχομένως δημιουργούνται.

 

Επομένως, υπάρχουν τέσσερις κατευθύνσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών:

  1. Αποκατάσταση του κύκλου: Στόχος είναι να αποφευχθεί η μελλοντική υπερπλασία του ενδομητρίου.
  2. Θεραπεία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και της ακμής.
  3. Ελάττωση της αντίστασης της ινσουλίνης.
  4. Αντιμετώπιση της τυχόν υπογονιμότητας, η οποία προκύπτει εξαιτίας της απουσίας τακτικής ωοθυλακιορρηξίας.

Φαρμακευτική Αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα αντισυλληπτικά δισκία, την μετφορμίνη, καθώς και τα συμπληρώματα ινοσιτόλης.

Όσον αφορά τα αντισυλληπτικά δισκία, αυτά αποτελούν την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Τα συγκεκριμένα δισκία περιέχουν προγεστερινοειδή και οιστρογόνα και αυξάνουν την SHBG ορμόνη. Ως αποτέλεσμα, συμβαίνουν τα εξής:

  • Δεσμεύονται και ελαττώνονται τα ανδρογόνα.
  • Βελτιώνεται η τριχοφυΐα και η ακμή
  • Αποκαθίσταται ο κύκλος, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ωοθυλακιορρηξία.
  • Επιτυγχάνεται αντισύλληψη.

Όσον αφορά την μετφορμίνη, η συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση έχει προστεθεί πρόσφατα στις θεραπευτικές επιλογές για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Πρόκειται για ένα σκεύασμα που χορηγείται ευρέως, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ. Αυτό που πετυχαίνει είναι η ελάττωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σχετικά με την ινοσιτόλη, πρόκειται για μια ουσία που ανήκει στο σύμπλεγμα των Βιταμινών Β. Γενικά, ασκεί μια θετική επίδραση στην ωοθηκική λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής για την θεραπευτική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Διατροφή και Τρόπος Ζωής

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Επομένως, η απώλεια βάρους στις ασθενείς που είναι υπέρβαρες συμβάλλει σημαντικά στο να ομαλοποιηθεί ο κύκλος και να υπάρξει ύφεση στα συμπτώματα της υπερανδρογοναιμίας.

Επίσης, ορισμένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλους αριθμούς ασθενών έχουν αποδείξει το ότι η απώλεια βάρους 5-15% οδηγεί στην βελτίωση των επιπέδων των ορμονών, καθώς και σε βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνης. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται τα ποσοστά της αυτόματης σύλληψης, γιατί επανέρχονται οι ωοθυλακιορρηξίες.

Επομένως, γίνεται εμφανές πως η φυσική δραστηριότητα και η σωστή διατροφή που συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, έχουν θετική επίδραση και στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Υπογονιμότητα

Φυσικά, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα θα βιώσει υπογονιμότητα. Ωστόσο, στην περίπτωση που δημιουργείται θέμα σύλληψης, τότε αυτό οφείλεται στη διαταραχή της ωοθυλακιορρηξίας. Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος υπογονιμότητας. Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε υπογονιμότητα.

Close Menu
Καλέστε μας
HOT Θεραπείες